Iz aronije lahko pripravimo različne izdelke od džemov, želeja, sadnega namaza ,omak, prelivov, sokov ter sirupa. Uporablja pa se tudi za izdelavo sladic, omak za žar, ketchupa, ter za okus in barvo jogurtov, sorbetov in sladoleda.
Poznamo tudi uporabo v zdravstvene namene.
Temno jagodičje izboljšuje cirkulacijo krvi. Z vsakodnevno uporabo zmanjša raven holesterola in trigliceridov, ter tako ščiti naš srčno-žilni sistem. Odlična je za čiščenje krvi, lajša migreno in glavobol, deluje ugodno na želodec in črevesje. Ustavlja pa tudi diarejo, preprečuje širjenje bakterijskih in virusnih okužb ter izboljša imunski sistem. V te namene se predvsem uporablja čaj aronije ali sok aronije.
Kako pravilno piti čaj iz Aronije?
Aronija čaj je podobno kot sok, trpkega in grenkega okusa in prav zaradi teh lastnosti je ljudem neokusen in ga težko pijejo. Čaj Aronije je sestavljen iz posušenih lupinic aronije in je še izrazitejšega okusa, saj je večina učinkovin prav v lupini. Jabolčni sok je odlična izbira za kombiniranje. Pomembno je, da im sok ki ga dodajate dovolj kisline, saj le ta izboljša njen okus. Okus lahko izboljšamo z medom ali limoninim sokom.
Aronija Čaj
posušene lupine aronije
Pakiranje 100g